#Το Νο1 Portal της Χαλκίδας!
Πληροφορίες για την Χαλκίδα και όχι μόνο!

halkida-historyΧαλκίδα.
Πόλη (86.393 κατοίκων κατά την απογραφή του έτους 2011) της Εύβοιας, πρωτεύουσα του νομού. Είναι χτισμένη στη δυτική ακτή του νησιού και στο πλησιέστερο της σημείο (40 μέτρα περίπου) προς την ακτή της Βοιωτίας (όπου άλλωστε έχει απλωθεί η Χαλκίδα και όπου υπάρχει και ο σιδηροδρομικός σταθμός) από την οποία χωρίζεται με τον πορθμό του Ευρίπου ή Χαλκιδικό και συνδέεται οδικώς με κινητή γέφυρα. Στο δήμο Χαλκιδέων υπάγεται και το μικρό ακατοίκητο νησί Πασάς.

halkida-history2Η μικρή απόσταση της Χαλκίδας από την Περιφέρεια Πρωτεύουσας (93 χλμ.) με την οποία συνδέει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και σιδηρόδρομος, την έχουν καταστήσει πόλο έλξης πολλών νέων βιομηχανικών μονάδων, ιχθυόσκαλας, τουριστικών εγκαταστάσεων κλπ.

Ιστορικά στοιχεία & μνημεία.
Εξαιτίας της επίκαιρης θέσης της, η Χαλκίδα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε όλη την ιστορική της πορεία. Κτίσμα, κατά την παράδοση, των Φοινίκων, ήταν η μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της Εύβοιας κατά την αρχαιότητα.. η άλλη ήταν η Ερέτρια. Οι δύο πόλεις πολέμησαν επανειλημμένα για την κυριαρχία του νησιού και η ιστορία τους συνδέεται οπωσδήποτε με τη γενικότερη ιστορία της Εύβοιας. Κατά τον 7ο π.Χ. αιώνα η Χαλκίδα έχει αναπτυχθεί τόσο, ώστε στέλνει αποίκους στη Χαλκιδική (στην ευβοϊκή πόλη οφείλει το όνομά της η μακεδονική χερσόνησος), στην Ιταλία και στη Σικελία. Νέα ανάπτυξη θα γνωρίσει όταν οι Πέρσες θα κατασκάψουν την Ερέτρια (490 π.Χ.), θα την καταλάβουν όμως σύντομα οι Αθηναίοι και μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) οι Μακεδόνες. Αργότερα θα περιέλθει κι αυτή στους Ρωμαίους (146 π.Χ.). Οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες, και μάλιστα ο Ιουστινιανός, θα την προσέξουν ιδιαίτερα και θα την οχυρώσουν όπως θα κάνουν αργότερα και οι Φράγκοι (την πήραν το 1205) και οι Βενετοί (1258), που την καθιστούν σταθμό και ορμητήριο του στόλου τους, και οι Τούρκοι (1470 – 1833), και θα διατηρήσουν την παλιά οχυρή μορφή της. Η πόλη περιβαλλόταν από ισχυρό τείχος με πολλούς πύργους και τάφρο.
Στο μέσο εξάλλου του πορθμού, στο σημείο περίπου όπου βρίσκεται σήμερα το ακρόβαθρο της γέφυρας στη βοιωτική ακτή, βρισκόταν το φρούριο του Ευρίπου, συνδεόμενο με γέφυρες με τη Χαλκίδα και με τη Βοιωτία. Από όλα αυτά τα οχυρώματα σήμερα δε σώζεται τίποτα: κατεδαφίστηκαν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, με αποτέλεσμα να χαθεί η ιστορική φυσιογνωμία της πόλης.. σώζονται μόνο, στο μουσείο, οι ανάγλυφοι λέοντες του Αγίου Μάρκου, που η Βενετία είχε εντοιχίσει στο φρούριο.
Μοναδικό φρουριακό κατάλοιπο σώζεται το τουρκικό κάστρο του Καράμπαμπα, στην απέναντι βοιωτική ακτή, κτίσμα της δεκαετίας 1680 – 1690. Πρόκειται για ένα μικρής κλίμακας κάστρο, επιμήκους σχήματος, με δύο μεγάλους προμαχώνες – ένα Ανατολικά και ένα Δυτικά, καθώς και 2 μικρότερους Βόρεια και Νότια. Το σύνολο διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση. Αξιοπρόσεκτος είναι ο δυτικός προμαχώνας, επταγωνικής κάτοψης, επιμελημένης κατασκευής, με δεξαμενή νερού στο κέντρο και δύο εσωτερικούς περιμετρικούς διαδρόμους κυκλοφορίας.

agia-paraskeuiΣημαντικό μνημείο της Χαλκίδας είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, παλαιοχριστιανική βασιλική του τέλους του 5ου ή των αρχών του 6ου μ.Χ. αιώνα (δύο μόνο άλλες παλαιοχριστιανικές βασιλικές υπάρχουν στην Ελλάδα: της Αχειροποιήτου και του Αγίου Δημητρίου, στη Θεσσαλονίκη), την οποία όμως μετασκεύασαν οι Φράγκοι σε ναό καθολικού δόγματος, με πολλά δικά τους αρχιτεκτονικά στοιχεία. Στην πόλη σώζεται επίσης το τούρκικο τζαμί, που σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο. Στη Χαλκίδα γεννήθηκε ο Νίκος Σκαλκώτας

advertisementinpages


Απαλλαγείτε από τους ιούς!